Woningdelen betekent dat meerdere mensen die geen gezin vormen, samen in één huis wonen en voorzieningen zoals keuken, badkamer en woonkamer delen. Tot nu toe stonden de regels in het omgevingsplan dit niet toe. De verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van 2026 verandert. Het nieuwe beleid zorgt ervoor dat de voorwaarden nu al duidelijk zijn, zodat mensen en organisaties zich kunnen voorbereiden. Vergunningen kunnen op dit moment nog niet worden aangevraagd.
Woningcrisis
Met dit beleid wil de gemeente slim gebruik maken van de bestaande woningen. In Horst aan de Maas zijn er steeds meer mensen die alleen wonen, terwijl veel huizen eigenlijk te groot zijn voor één persoon, aldus de gemeente. Door woningdelen mogelijk te maken, kunnen meerdere mensen prettig wonen in één woning, zonder dat er direct nieuwe huizen gebouwd hoeven te worden. Wethouder Roy Bouten: “We zetten als gemeente vol in op het in balans brengen van de woningmarkt. Op veel plekken in de gemeente bouwen we daarom nieuwe woningen, maar we zien ook dat bestaande huizen vaak te groot zijn voor één persoon. Door woningdelen mogelijk te maken, kunnen we die ruimte beter benutten en sneller extra woonruimte creëren.”
De gemeente let er wel op dat woningdelen op een goede manier gebeurt. Het moet veilig en gezond zijn voor de bewoners, en het mag de leefbaarheid in de buurt niet verslechteren. Daarvoor zijn in het beleid duidelijke spelregels opgenomen.
Invloed op toeslagen
Wie een woning wil delen, moet ook rekening houden met andere zaken. Zo kan het invloed hebben op toeslagen, uitkeringen of de AOW. Voor eigenaren geldt dat ze vaak eerst toestemming nodig hebben van hun hypotheekverstrekker. Instanties zoals de Belastingdienst of het UWV kunnen daarnaast bepalen dat er sprake is van een gezamenlijk huishouden. De gemeente raadt aan om dit vooraf goed te controleren.