Omdat de gemeente via Greenport Venlo indirect aandeelhouder van Californië was, werden er tijdens de aandeelhoudersvergadering van 19 mei 2021 vragen over integriteit gesteld. De antwoorden bleken echter niet afdoende, aangezien burgemeester Ryan Palmen daarna nog drie brieven naar Californië stuurde met verzoek om opheldering. Ook een vertrouwelijk gesprek met de leiding van Californië BV bracht geen geruststelling.
Necker-rapport
Intussen kreeg Burghout snel alle benodigde vergunningen voor de aanleg van zonneweides, wat uit het geheime Necker-rapport blijkt. Het bureau Necker heeft in opdracht van de gemeente een onderzoek gedaan naar wat later de Californië-affaire is gaan heten. Specifiek is gekeken naar Horst, de vergunningverlening, de rollen van de ambtenaren, het college van B en W en de gemeenteraad.
Integriteitsschending
Pas anderhalf jaar later, na berichten in de media, werd de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de mogelijke integriteitsschending. Dit terwijl het college al in mei 2021 vermoedde dat er iets mis was. Toenmalig wethouder Kuipers waarschuwde in 2022 dat het project van Burghout risico's met zich meebracht en dat het verstandig was om afstand te houden.
Dubbele pet
Volgens het Necker-rapport verliep de vergunningverlening volgens de regels, maar er waren tekenen dat de gemeente zich in bochten wrong om Burghout van dienst te zijn. Ambtenaren en het college zeiden pas in 2021 door te hebben dat Burghout dubbele petten op had, terwijl hij zelf beweert dat iedereen dit al in 2019 wist.
Raad omzeilen
Ondanks het vermoeden van belangenverstrengeling bleven de vergunningen aan Burghout snel verleend worden, waarbij Wethouder Kuipers, Burghout zelfs adviseerde om een aanvraag te veranderen om zo de raad te omzeilen. Burgemeester Palmen stelde dat de raad niet werd ingelicht omdat de verdenking niet volledig was bevestigd, aldus De Limburger.