Einsteintelescoop, liefde en dialect: Derix bundelt het allemaal in zijn nieuwste boek

Govert Derix Omroep Horst aan de Maas
De in Horst geboren schrijver Govert Derix presenteert op zondag 22 juni zijn nieuwe boek 'Liefde in het licht van de Einsteintelescoop". Het boek dat deze week in de winkels komt te liggen bevat net zoals zijn vorige roman weer het Horster-dialect.
Jelle van de Steeg | 17 juni 2025 10:22 | Aangepast op 17 juni 2025 10:22
Waar gaat je nieuwe boek over?
"Dat is een hele goede vraag. Limburg maakt kans om de Einsteintelescoop te gaan bouwen. Dat is een instrument waarmee zwaartekrachtgolven van onder andere botsende zwarte gaten en misschien zelfs de oerknal kunnen worden opgevangen. Daar heb je een enorm instrument voor nodig: een soort driehoek met tunnels van elk tien kilometer. We kunnen die zwaartekrachtgolven op die manier opvangen en als het ware luisteren naar die periode.

Er zijn drie regio’s in de wereld waar je dit kan bouwen omdat de ondergrond heel stabiel moet zijn. Zuid-Limburg is zo’n gebied, maar ook Sardinië en zij willen dit ook graag bouwen. Er is nu een soort strijd gaande wie het mag gaan bouwen.

In het boek staan twee bewegingen centraal die er om strijden: de Zuid-Limburgers en de Sardiniërs. Hoofdpersoon Wiek Starmans werkt als schrijver voor de gouverneur van Limburg en vormt samen een team dat de Einsteintelescoop naar Limburg probeert te halen.

Hoofdpersoon Wiek komt uit Boomland, de fictieve plaatsnaam voor Horst. Dat zit er net zoals in mijn vorige boek ‘De Boom’ uit 2021 ook heel erg in verweven: het golft op en neer tussen Horst, Boomland dus, en mijn huidige woonplaats Maastricht. Feit en fictie lopen heel erg door elkaar."
Wat was de aanleiding voor deze nieuwe roman?
“Ik wilde een roman schrijven onder een titel die ik al in de kop had: Het geheim van alle verhalen. Wiek was daar al de hoofdpersoon, ook werkend als ghostwriter van de gouverneur. Hij schreef daarin een nieuwjaarsspeech, maar ik was aan het nadenken wat het thema zou zijn van deze nieuwjaarsspeech. Dat werd de Einsteintelescoop en uiteindelijk dus het thema van mijn nieuwe boek.”

Je gebruikt in dit boek ook het Horster-dialect. Waarom heb je daarvoor gekozen?
“In mijn vorige roman uit 2021 was Horst het centrum van de wereld. Ik heb daarin geëxperimenteerd met verschillende stijlen, waaronder een in het Horster dialect. Het voelde heel natuurlijk om op die manier de personen dialect in de mond te leggen. Dat zogenaamde experiment slaagde, en dus heb ik het hier links en rechts weer toegepast. In De Boom was het pagina’s lang, hier is het dus links en rechts en voornamelijk in dialogen.”

Heeft het schrijven in dialect je dichter bij je jeugd gebracht?
“De eerste 17 á 18 jaar van mijn leven heb ik in Horst gewoond en mijn familie woont er nog steeds, dus ik kom er elke twee weken.

Wat ik vroeger veel deed in Horst was ‘schuupe’. Dat schuupe is bijna een soort thema in mijn boeken. Onderweg zijn zonder dat je ergens naar onderweg bent. De hoofdpersoon Wiek ‘schuupt’ door de sterrenhemel op zoek naar de oorsprong van het heelal. En erover schrijven brengt mij terug naar het ‘schuupe’ van vroeger. Schrijven zelf is bijna een soort ‘schuupe’ voor mij: je levert je over aan wat er komt en gaat mee met de stroom van gedachten. ‘Schuupe’ in het hoofd.”

Zondag presenteer je het boek in Maastricht en dat is niet zomaar een boekpresentatie, toch?
“Directeur Ton Harmes van boekhandel Dominicanen kwam met het idee om een aantal mensen uit te nodigen die het over het boek gaan hebben en er ter plekke een podcast bij opnemen. Dat is wel spannend, want het is geen klassieke boekpresentatie op die manier. Maar ik ben er wel in meegegaan.

In het boek komen drie dingen samen: wetenschap, bestuur en vertelkunst. Voor elk thema schuift iemand aan: Gideon Koekoek van Universiteit Maastricht over de wetenschap, Ankie Hoefnagels van Hogeschool Zuyd over de vertelkunst en Raymond Clement over bestuur. Ruud Kleinen is podcastmaker voor onder meer L1 en hij zal het gesprek zondag leiden. Ikzelf zit in het publiek en laat het ook gewoon over me heen komen. Misschien dat ik er ergens tussendoor wel bij kom en ik zal uiteraard een stukje uit het boek voorlezen. Ik als ‘schuuper’ laat me nu verrassen, ook weer een soort ‘schuupe’.”

Liefde in het licht van de Einsteintelescoop' is vanaf deze week te koop. De presentatie van het boek vindt plaats op zondag 22 juni in Boekhandel Dominicanen in Maastricht.

Lees ook

Fabrieksbakker maakt bezwaar tegen dagvers-regel voor Limburgse vlaai

Fabrieksbakkerij Goedhart uit Panningen en Sevenum heeft bezwaar ingediend tegen de eis dat Limburgs...

KNMI waarschuwt voor code geel op zaterdag en zondag in Limburg

Het KNMI heeft voor zowel zaterdag als zondag code geel afgekondigd voor Limburg vanwege onstuimig w...

Vraagt u ook geen zorgtoeslag aan?

De dienst Toeslagen stuurt 200.000 huishoudens in Nederland deze week een brief dat ze mogelijk nog ...

Meer en langere treinen tijdens Vierdaagse Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen rijden er tussen Venray en Nijmegen elk half uur nachttreinen.

Wittenhorst start oefencampagne met gelijkspel

Wittenhorst en competitiegenoot EVV startten hun 1 e oefenwedstrijd ter voorbereiding op de competit...

Crisisnoodopvang Swolgen sluit de deuren

Per 1 januari 2026 sluit de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de oude basisschool in Swolgen.