Nieuw bomenbeleid in Horst aan de Maas richt zich op gezondheid en samenwerking

De gemeente Horst aan de Maas heeft een nieuw bomenbeleidsplan vastgesteld. Onder de titel ‘Gezonde bomen voor een gezonde leefomgeving’ geeft het college hiermee invulling aan de wens om de gemeente groener, klimaatbestendiger en aantrekkelijker te maken voor mens en natuur.
Bregje Deckers | 22 juli 2025 16:00 | Aangepast op 22 juli 2025 15:58
Het plan vervangt het beleid uit 2011 en sluit aan bij de uitgangspunten van de Omgevingswet, het Hoofdlijnenakkoord 2022–2026 en de ontwerp-Omgevingsvisie 2040.

Groener dan gemiddeld
Horst aan de Maas beheert ongeveer 40.000 geregistreerde bomen. Daarmee is de gemeente groener dan het landelijk gemiddelde. Toch was vernieuwing nodig. Volgens het beleidsplan is dat deels te danken aan de veranderde wetgeving, maar ook aan maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en de wens tot een gezondere leefomgeving.

Drie hoofdambities
Het nieuwe beleid is opgebouwd rond drie hoofdambities. De eerste is investeren in gezonde, sterke bomen: “betere bomen”. De tweede ambitie is het uitbreiden en beschermen van het bomenbestand. En ten derde wordt ingezet op betere samenwerking met inwoners, bedrijven, belangengroepen en vrijwilligers.

Leefomgeving
Die samenwerking is volgens het plan essentieel voor het realiseren van een veerkrachtige gemeente. Bomen leveren volgens de gemeente een brede bijdrage aan de leefomgeving: ze bieden verkoeling, slaan CO₂ op, versterken de biodiversiteit en zorgen voor een aantrekkelijk straat- en dorpsbeeld. Door boomstructuren, zoals bomenrijen langs wegen of in het landschap, aan te wijzen en te beschermen, wil Horst aan de Maas het groene karakter van het gebied behouden en versterken.

Onmisbare bondgenoten
Wethouder Eric Beurskens benadrukt het belang van een sterk bomenbeleid. “In een tijd waarin we steeds vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, hittestress en verlies aan biodiversiteit, is het belang van een doordacht bomenbeleid groter dan ooit. Bomen maken onze leefomgeving groener, gezonder en prettiger. Ze zorgen voor schaduw op warme dagen, vangen regenwater op en zuiveren de lucht die we inademen. Kortom: bomen zijn onmisbare bondgenoten.”

Aanpak
De praktische uitwerking van het beleid staat in een ontwikkelkalender die loopt tot 2035. Die kalender verdeelt de maatregelen over de korte (tot 2027), middellange (tot 2030) en lange termijn. Het beleid vormt bovendien een bouwsteen voor het nog te ontwikkelen programma ‘Groen-Blauw-Klimaatadaptatie’. Met deze langjarige aanpak wil de gemeente niet alleen het bestaande bomenbestand behouden, maar ook uitbreiden en toekomstbestendig maken.

Lees ook

Fabrieksbakker maakt bezwaar tegen dagvers-regel voor Limburgse vlaai

Fabrieksbakkerij Goedhart uit Panningen en Sevenum heeft bezwaar ingediend tegen de eis dat Limburgs...

KNMI waarschuwt voor code geel op zaterdag en zondag in Limburg

Het KNMI heeft voor zowel zaterdag als zondag code geel afgekondigd voor Limburg vanwege onstuimig w...

Vraagt u ook geen zorgtoeslag aan?

De dienst Toeslagen stuurt 200.000 huishoudens in Nederland deze week een brief dat ze mogelijk nog ...

Meer en langere treinen tijdens Vierdaagse Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen rijden er tussen Venray en Nijmegen elk half uur nachttreinen.

Wittenhorst start oefencampagne met gelijkspel

Wittenhorst en competitiegenoot EVV startten hun 1 e oefenwedstrijd ter voorbereiding op de competit...

Crisisnoodopvang Swolgen sluit de deuren

Per 1 januari 2026 sluit de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de oude basisschool in Swolgen.