Steeds meer meldingen van spoofing: criminelen misbruiken 06-nummers

Steeds meer Nederlanders krijgen te maken met telefoonspoofing: een oplichtingstruc waarbij criminelen het telefoonnummer waarmee ze bellen vervalsen. Het lijkt alsof je wordt gebeld door een bekend 06-nummer, een betrouwbaar bedrijf of een instantie, maar in werkelijkheid zit er een oplichter aan de andere kant van de lijn.
Bregje Deckers | 17 juli 2025 13:00 | Aangepast op 17 juli 2025 10:12
Bij spoofing kan de beller zich bijvoorbeeld voordoen als medewerker van Amazon. Slachtoffers krijgen vaak een automatisch bericht over een zogenaamd bestelde iPhone op hun naam. Via een keuzemenu worden ze doorgeschakeld naar iemand die hen overtuigt om een app te installeren om de bestelling te annuleren. Die app geeft de oplichters toegang tot de computer, waarmee ze geld kunnen wegsluizen of aankopen doen op naam van het slachtoffer.

Spoofing versus phishing
Spoofing wordt vaak verward met phishing, maar er is een belangrijk verschil. Waar spoofing draait om het vervalsen van telefoonnummers om slachtoffers telefonisch op te lichten, probeert phishing mensen via e-mails, sms’jes of WhatsApp-berichten naar valse websites te lokken. Beide methoden hebben hetzelfde doel: persoonlijke gegevens en geld buitmaken.

Bankfraude
De criminelen richten zich niet alleen op bedrijven zoals Amazon, maar ook op banken. Slachtoffers krijgen telefoontjes van iemand die zich voordoet als bankmedewerker en hen onder druk zet om geld over te maken of inloggegevens te delen om zogenaamd fraude te voorkomen. Banken benadrukken dat zij nooit op deze manier contact opnemen met klanten. Ook buitenlandse nummers worden ingezet. Slachtoffers krijgen dan een gemiste oproep die slechts één keer overgaat, in de hoop dat zij terugbellen en hoge kosten maken.

06-nummers van burgers
Soms wordt een telefoonnummer van een onschuldige burger misbruikt om anderen te bellen. Deze mensen krijgen vervolgens boze reacties van onbekenden die menen te zijn opgelicht. Ook dit is een vorm van spoofing. In dergelijke gevallen kan een provider soms ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door het nummer tijdelijk te blokkeren of te onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Telefoonspoofing is een groeiend probleem. Criminelen maken gebruik van steeds slimmere technieken om slachtoffers in de val te lokken. Het belangrijkste advies blijft om alert te blijven en direct op te hangen bij twijfel. Controleer altijd zelf bij de organisatie of het telefoontje echt was en geef nooit zomaar toegang tot je computer of bankgegevens.

Lees ook

Vraagt u ook geen zorgtoeslag aan?

De dienst Toeslagen stuurt 200.000 huishoudens in Nederland deze week een brief dat ze mogelijk nog ...

Meer en langere treinen tijdens Vierdaagse Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen rijden er tussen Venray en Nijmegen elk half uur nachttreinen.

Wittenhorst start oefencampagne met gelijkspel

Wittenhorst en competitiegenoot EVV startten hun 1 e oefenwedstrijd ter voorbereiding op de competit...

Crisisnoodopvang Swolgen sluit de deuren

Per 1 januari 2026 sluit de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de oude basisschool in Swolgen.

Zomer op het plein

In de zomervakantie kunnen kinderen iedere woensdag vanaf 12:00 uur op het Wilhelminaplein in Horst ...

Middeleeuwse kookkunsten op kasteel Huys ter Horst

Op zondag 6 juli is kasteel Huys ter Horst weer open voor bezoek. Deze dag staat in het teken van he...