De namen zijn geografisch verdeeld over de voormalige gemeenten Horst, Meerlo, Sevenum, Grubbenvorst en Broekhuizen. Deze gebieden, die gezamenlijk een bevolking van 20.410 inwoners hadden in 1940, vormen samen het huidige Horst aan de Maas.
Geschiedenis van de regio
De diversiteit van de geïndexeerde namen geeft een genuanceerd beeld van de oorlogsgeschiedenis in de regio. Onder de geïndexeerden bevinden zich vrouwen, mannen die dienden in Duitse krijgsdienst, en leden van families die nauwe banden hadden met de NSB. Ook toont de index de leeftijdsbreedte van de betrokkenen, variërend van jonge volwassenen van 20 jaar tot een oudere van 78 jaar in 1945. Dit onderstreept hoe de oorlog het leven van mensen van verschillende generaties beïnvloedde. Sommigen kwamen in aanraking met de bijzondere rechtspleging, wat leidde tot juridische vervolging en straffen door het Gerechtshof.
Vervolgonderzoek
In 2025 wordt een vervolgonderzoek uitgevoerd, waarbij een meer gedetailleerde studie plaatsvindt naar een selectie van de 413 namen. Dit onderzoek zal zich richten op de individuele verhalen, achtergronden en mogelijke betrokkenheid van deze personen bij oorlogsgerelateerde gebeurtenissen. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de complexiteit van de keuzes die mensen maakten in een tijd van crisis, en om nieuwe perspectieven te bieden op deze geschiedenis.
Eigen onderzoek
Voor wie meer wil weten of een eigen onderzoek wil starten naar een historische gebeurtenis of persoon, biedt Digitale Opsporing de mogelijkheid om een cold-case onderzoek aan te vragen. Via hun platform kunnen belangstellenden bijdragen aan het bewaren en ontsluiten van verhalen uit het verleden, zodat deze niet verloren gaan.