Innovatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen in Griendtsveen

In Griendtsveen worden als eerste in Nederland innovatieve verblijfplaatsen voor vleermuizen gecreëerd. Dit gebeurt door kunstmatige boomholtes in levende bomen uit te zagen.
Bregje Deckers | 29 januari 2025 11:50 | Aangepast op 29 januari 2025 11:50
Omroep Horst aan de Maas sprak met Benjamin Backx, ecoloog en vleermuisexpert, en Danny Straten, boomdeskundige van de gemeente Horst aan de Maas, over dit bijzondere project.

Vleermuizen
Volgens Benjamin Backx is het creëren van boomholtes een veelbelovende methode om vleermuizen te voorzien van extra verblijfplaatsen. “We zagen een taartpunt uit de boom, verwijderen een deel aan de achterzijde en zetten deze terug met een uitgeboord gat erin. Dit bootst een natuurlijke spechtenholte na, waarin vleermuizen graag verblijven,” legt hij uit. De bedoeling is dat de boom de zaagwonden overgroeit, waardoor een duurzame holte ontstaat. “Deze techniek is nieuw in Nederland, maar in het buitenland is er al enige ervaring mee. We passen drie verschillende methoden toe om de beste resultaten te verkrijgen.”

Boomgezondheid
Backx benadrukt het belang van zorgvuldig boombeheer bij deze aanpak. “Het doel is niet alleen om vleermuizen een verblijfplaats te bieden, maar ook om ervoor te zorgen dat de bomen gezond blijven. We selecteren bomen die geschikt zijn voor deze techniek en zorgen ervoor dat ze de ingrepen kunnen overleven.” Daarnaast is deze aanpak een onderdeel van de bredere strategie om de historische bomenlanen in Griendtsveen te herstellen en veilig te houden. Boomdeskundige Danny Straten: “De Amerikaanse eiken in deze lanen hebben te lijden onder veranderende weersomstandigheden en het grondwaterpeil. Om de lanenstructuur te behouden, worden verouderde bomen vervangen en doen we vooraf een quickscan op de aanwezigheid van vleermuizen.” Voor de vleermuizen die er leven, moet dus een passende oplossing worden gezocht aangezien de vleermuiskasten al vol zitten.

Toekomstperspectief
Het project wordt de komende drie jaar nauwkeurig gemonitord om de effectiviteit van de methodes te evalueren. “We willen niet dat een boom na een paar jaar alsnog sneuvelt, maar dat deze tientallen jaren kan meegaan,” aldus Backx. Het project in Griendstveen wordt deze week afgerond.

Lees ook

Zomer op het plein

In de zomervakantie kunnen kinderen iedere woensdag vanaf 12:00 uur op het Wilhelminaplein in Horst ...

Middeleeuwse kookkunsten op kasteel Huys ter Horst

Op zondag 6 juli is kasteel Huys ter Horst weer open voor bezoek. Deze dag staat in het teken van he...

Gezamenlijk leesmoment in het Pools en Nederlands in bibliotheek

Op zaterdagochtend 28 juni organiseert BiblioNu een gezamenlijk leesmoment in het Pools en Nederland...

Themarondleiding op het Oud Kerkhof Horst

Na het succes van vorig jaar zijn de themarondleidingen op het Oud Kerkhof Horst weer terug. De twee...

Nieuwe speeltuin Kronenberg feestelijk geopend

De nieuwe speeltuin aan de Henri Vullinghsstraat in Kronenberg is officieel geopend. Dit gebeurde op...

Op onderzoek langs de waterkant in America

Wil je ook zoeken naar eendagsvlieglarven en andere waterdiertjes? IVN De Maasdorpen viert de Slootj...