Arbeidsmigrantenbeleid onder de loep: gemeente komt met strikter beleid

De gemeente Horst aan de Maas heeft een nieuwe koers uitgezet voor het omgaan met arbeidsmigratie. De aanleiding: de sterk veranderde dynamiek in de regio en de toegenomen aanwezigheid van internationale werknemers. Het huidige beleid uit 2019 en het Parapluplan Internationale Werknemers van 2021 voldoen niet langer aan de veranderde maatschappelijke realiteit en visie van de gemeente.
Bregje Deckers | 4 juni 2025 11:50 | Aangepast op 4 juni 2025 11:50
Met de Uitgangspuntennotitie ‘Arbeidsmigratie: Toekomst in Balans’ die dinsdag door de raad werd goedgekeurd, is de basis gelegd voor nieuw beleid dat medio 2026 moet ingaan.

Strakker beleid
De uitgangspuntennotitie schetst een duidelijke koers: de gemeente kiest voor een striktere, selectieve benadering van arbeidsmigratie. Kern van deze nieuwe aanpak is de zogeheten “nee, tenzij”-houding bij nieuwe huisvestingsinitiatieven. Grootschalige locaties voor meer dan 100 arbeidsmigranten zijn daarbij in principe niet meer welkom, en de nadruk komt te liggen op kleinschalige, goed gespreide woonvoorzieningen die aansluiten bij de schaal van dorpskernen.

De gemeente erkent tegelijk het blijvende belang van arbeidsmigranten voor de regionale economie. Het beleid biedt daarom ruimte aan initiatieven van lokale ondernemers, zolang die bijdragen aan kwaliteit, integratie en maatschappelijk draagvlak. Ook wordt hergebruik van bestaande huisvestingslocaties, zoals seizoensarbeidershuisvesting, actief onderzocht.

Integratie
Het nieuwe beleid zet nadrukkelijk in op betere leefomstandigheden en integratiekansen voor arbeidsmigranten. Tegelijk wordt de positie van omwonenden versterkt: via verplichte omgevingsdialogen, voorkomen dat te veel arbeidsmigranten op één plek of in één buurt worden gehuisvest en betere handhaving en toezicht op overlast en misstanden.

Voor short-stay arbeidsmigranten, die zich niet langdurig willen vestigen in Nederland, wordt huisvesting in dorpskernen zoveel mogelijk beperkt, terwijl long-stay arbeidsmigranten, die zich langdurig in Nederland willen vestigen, nadrukkelijk onderdeel moeten worden van de samenleving, met toegang tot reguliere woningen, taalonderwijs en loopbaanontwikkeling.

Politieke besluitvorming volgt later
Hoewel de gemeenteraad de uitgangspunten heeft vastgesteld, betekent dit nog geen definitief beleid. De notitie fungeert als inhoudelijke richtingwijzer voor de verdere beleidsontwikkeling. In het vierde kwartaal van 2025 volgt een concreet beleidsvoorstel met juridische vertaling in een omgevingsprogramma en -plan. Pas dan neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de nieuwe regels.
Wethouder Roy Bouten benadrukt in het belang van politieke betrokkenheid: “De keuzes die we maken raken arbeidsmigranten, inwoners én ondernemers. Daarom vinden we het cruciaal dat de raad en de samenleving hier tijdig en actief bij betrokken blijven.”

Regionale samenwerking
Ook in regionaal verband zet Horst aan de Maas stappen. Samen met buurgemeenten als Venlo, Venray en Peel & Maas wordt gewerkt aan betere afstemming over huisvestingslocaties en zorginfrastructuur. Zo komt er onder meer een fysiek informatiepunt voor arbeidsmigranten (Work In NL) in Horst.

Lees ook

Fabrieksbakker maakt bezwaar tegen dagvers-regel voor Limburgse vlaai

Fabrieksbakkerij Goedhart uit Panningen en Sevenum heeft bezwaar ingediend tegen de eis dat Limburgs...

KNMI waarschuwt voor code geel op zaterdag en zondag in Limburg

Het KNMI heeft voor zowel zaterdag als zondag code geel afgekondigd voor Limburg vanwege onstuimig w...

Vraagt u ook geen zorgtoeslag aan?

De dienst Toeslagen stuurt 200.000 huishoudens in Nederland deze week een brief dat ze mogelijk nog ...

Meer en langere treinen tijdens Vierdaagse Nijmegen

Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen rijden er tussen Venray en Nijmegen elk half uur nachttreinen.

Wittenhorst start oefencampagne met gelijkspel

Wittenhorst en competitiegenoot EVV startten hun 1 e oefenwedstrijd ter voorbereiding op de competit...

Crisisnoodopvang Swolgen sluit de deuren

Per 1 januari 2026 sluit de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de oude basisschool in Swolgen.