In heel Nederland is het aantal vakantiehuisjesbewoners de afgelopen jaren met 14 procent toegenomen, tot iets meer dan 59.000. Het gaat daarbij om mensen die ook echt op een vakantiepark staan ingeschreven. Illegale bewoning van vakantiehuisjes is voor het CBS ook niet inzichtelijk.
Problemen
Het CBS turft de permanente bewoners van vakantieparken in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat 'sommige parken op een gegeven moment een ander publiek kunnen trekken'. Dat gaat dan bijvoorbeeld om mensen met dubieuze bedoelingen, schulden, of psychische problemen.
Inbraken
Eén op de tien permanente bewoners van vakantiehuisjes in Horst aan de Maas heeft problematische schulden. In de gemeente is dat één op 25. Van alle vakantieparkbewoners in de gemeente heeft één op de elf psychische problemen, dat is vergelijkbaar met de algemene cijfers van de gemeente. Uit cijfers van de politie blijkt dat één op de dertien diefstallen, inbraken, vernielingen, gewelds-, seksuele en drugsmisdrijven in Horst aan de Maas de afgelopen acht jaar plaatsvond op een vakantiepark, landelijk is dat ongeveer één op de honderd.
Jonger dan 25
De meeste vakantieparkbewoners in Horst aan de Maas zijn jonger dan 25 jaar, het gaat om ongeveer 90 personen. Afgerond 250 wonen er alleen. Landelijk zijn vakantiehuisbewoners relatief vaak alleenstaand,
constateert het CBS en gemiddeld 47,5 jaar, vijf jaar ouder dan gemiddelde Nederlander.