40 jaar Prilpop: ‘Festival met sfeer van huiskamerfeest'

Festival Prilpop in Sevenum start vrijdag aan de veertigste editie. 60 bands en dj’s treden van vrijdagavond tot en met paasmaandag op. Voor de veertigste keer gratis toegankelijk én volledig georganiseerd door vrijwilligers.
Niels van Rens | 29 maart 2024 17:08 | Aangepast op 29 maart 2024 17:08
Gratis festivals zitten in de hoek waar de klappen vallen. Organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers, krijgen te maken met steeds meer regeldruk en zien de kosten voor veiligheid, materieel en programma de pan uitrijzen. Toch ziet Prilpop de toekomst zonnig in.

Takkeherrie
Het begon in 1983 met een festival voor punkbands in OJC Walhalla. “Takkeherrie is er nog altijd in de zaal met punk, postpunk en metal. Maar diezelfde herrie heeft zich naar boven verplaatst met harde elektronische muziek met veel drum ‘n bass”, zegt woordvoerder Jelle van de Steeg. Behalve bij OJC binnen is er sinds enkele jaren ook een tent met disco en een silent disco op straat. “Vanwege de veiligheid is de Donckstraat inmiddels afgesloten en onderdeel van het festival.”

Vrijwilligers genoeg
“De betrokkenheid in het dorp is groot”, zegt Van de Steeg. “We hebben een vaste kern van 25 vrijwilligers die het organiseren. En nog eens net zoveel mensen die in de laatste weken bijspringen. Alle handjes dragen bij.” Een gebrek aan vrijwilligers ziet hij dan ook niet. Ook over nieuwe aanwas heeft Prilpop niet te klagen. "Als de helft morgen zou stoppen, zou dat gat in no time worden opgevuld. Mensen rollen er vanzelf in”, stelt Van de Steeg.

Lokale steun
Daarnaast drijft het evenement op sponsoring. Ook daar komt veel steun vanuit de lokale gemeenschap. “De kroeg denkt mee, net als de lokale kledingwinkel. en er is een timmerbedrijf betrokken. Dat helpt. Zo houd je het ook draagbaar.

450 demo’s
Ook voor de samenstelling van het programma heeft Prilpop een bijzondere werkwijze. "Prilpop drijft op, de naam zegt het al, prille bandjes en dj’s. Artiesten kunnen zich vanaf november zelf melden bij ons", zegt Van de Steeg. "Dat resulteert jaarlijks in 400 tot 450 demo’s. Veel aanmeldingen komen uit de omgeving, maar we krijgen ook elders uit het land en zelfs uit België en Duitsland dingen toegestuurd. Uit al die aanmeldingen wordt het programma geselecteerd."
Later op Pinkpop
Volgens Van de Steeg is de demodag een van de leukste dagen van het jaar voor de vrijwilligers. "Daar komen soms wel bandjes uit die het later maken ja. Zo hebben we in 2010 hier John Coffey op de bühne gehad." Dat was dus vijf jaar voor het befaamde biervangmoment op Pinkpop. Ook lokale helden als De Heideroosjes en Afterpartees speelden op Prilpop, al kwamen die niet via demo’s aan de oppervlakte. Van de Steeg lachend: "We doen wel eens aanvullingen als het niet helemaal lekker past."

Huisfeest
Volgens Van de Steeg is er nog veel over van de sfeer van de begindagen van Prilpop. "Zondag geven een aantal gasten uit Eindhoven hier voor het derde jaar op rij een bmx-show. Zij omschreven Prilpop als een groot huisfeest maar dan als festival." Hij vindt het een treffende omschrijving voor het festival dat is ontstaan in de Sevenumse jeugdsoos. "Dat is wel de stijl die er sinds 1983 was en is gebleven."

De komende vier dagen is er iedere dag programma in en rond OJC Walhalla. Het festival start vrijdagavond om 19.00 uur.

Bron: 1Limburg

Meest gelezen

Eetwinkel in Zaerum krijgt nieuwe eigenaren

Bregje Deckers | 13 jul 2024 15:30

Lees ook

Gé Titulaer organiseert tuinconcert in eigen tuin

Gé Titulaer organiseert een tuinconcert. Dit evenement vindt aanstaande zondag, 21 juli, plaats in L...

Pilot Ondernemingsplan voor agrariërs uit de Peel

Agrarische ondernemers uit de Peel kunnen nu deelnemen aan de pilot Ondernemingsplan.

Mees Röttgering terug in Wanssum na 'droomweek' op Wimbledon

Hij is terug in Wanssum na wat hij zelf 'een droomweek' noemt: Mees Röttgering. Hij bereikte de fina...

Zomeravondwandeling door de Schadijker Bossen

Op donderdag 18 juli organiseert IVN De Maasdorpen een zomeravondwandeling door de Schadijker Bossen...

Leeuwinnen raken niet in de war van pech met bus op weg naar Sittard

De voetbalsters van Oranje moesten donderdag op weg naar Sittard op de A2 bij Leende de bus even uit...

Kermis in Meterik

De achtste editie van de Meterikse kermis vindt plaats van vrijdag 12 tot en met maandag 15 juli in ...