Vrijwilligers hebben de afgelopen jaren aan dit project gewerkt, met als doel het zichtbaar en ‘afleesbaar’ maken van het lokale verleden. Daardoor ontstond een informatiepunt over de ‘geschiedenis van de plek’ waarop het dorp Horst is ontstaan.
Op een overigens unieke plek. Want het atrium met de drie overdekte gangen is uniek in ons land. Het is een overgangsruimte bij de Lambertuskerk tussen het openbare leven en de gewijde ruimte in de kerk. En precies op die plek is de Horster geschiedenis gestart.
Rijke geschiedenis van Horst
Op de vijf zuilen heeft de werkgroep de verschillende periodes in de rijke en bijzondere geschiedenis van Horst afgebeeld. Van de bouw van het eerste kerkje, de pracht en praal die werd vergaard met lokale middelen, de oorlog en armoede, het rijke Roomse leven en de wederopbouw na de oorlog.
Elk tijdvlak beschrijft de wereldlijke en kerkelijke ontwikkeling in tekst, beeld, geluid en muziek.
Twee kunstprojecten
Museum de Kantfabriek verzorgt in en rondom de kerk twee kunstprojecten. Rondom de kerk komt een tijdelijk monumentaal kunstwerk van een vier meter brede blauwe strook. Hiermee worden de rode contouren van de kerk extra geaccentueerd.
Museum de Kantfabriek
De bekende textielkunstenares Fransje Killaars, van wiens vader Piet Killaars enkele sculpturen in de kerk vervaardigde, accentueert twee van zijn beelden met handbedrukte stoffen. De stroken stof hangen in de nissen van de beelden.
In museum de Kantfabriek is een overzichtstentoonstelling te zien over het ouvre van Fransje Killaars. De kunstenares maakt ook een nieuw kunstwerk voor deze presentatie.
Openingshandeling
De heer Emile Roemer, commissaris van de Koning in Limburg en Monseigneur René Maessen, diocesaan administrator van het biscom Roermond zullen zaterdagmiddag de openingshandeling bij het atrium voor deze bijzondere exposities verrichten.