Chef-kok René Brienen vertrekt naar Bonaire en laat asperge recepten achter in Horst

René Brienen proost met Graaf ter Horst Jelle van de Steeg
Eind maart maakte chef-kok René Brienen van Brienen aan de Maas bekend dat hij naar Bonaire zal vertrekken om daar aan de slag te gaan. Zijn asperge recepten laat hij echter achter in Horst, waar ze gebruikt zullen worden in restaurant Graaf ter Horst.
Jelle van de Steeg | 3 april 2025 12:29 | Aangepast op 3 april 2025 12:29
"Er hing bij ons van alles in de lucht", vertelt René Brienen. "Inmiddels is er een klap op gegeven om naar Bonaire te gaan. Daarvoor hebben we besloten dat Graaf ter Horst mijn aspergespecialiteiten hier gaat voeren met een jeugdig team."

Jongeren
De nadruk bij Brienen ligt op het jeugdige, iets dat volgens hem belangrijk is voor de asperge. "We willen niet doodbloeden. Witte asperge is toch een beetje eng voor de jeugd; ze moeten het schillen, het heeft een aparte manier van koken. Terwijl dat allemaal reuze meevalt. Je kunt ze voortaan geschild kopen en dan kun je er alles mee: bakken, grillen, roken, stomen. De koningin van de groenten, die moet je koesteren."

Overdracht
Dat de asperge specialiteiten nu in handen liggen van Graaf ter Horst betekent ook dat zij er een eigen tintje aan kunnen geven, vertelt chef-kok Mike Honig. "Het zijn zijn smaken en dan op onze manier. We doen iets minder handelingen op het bord omdat we 200 gasten in het weekend doen, en meer handelingen op het bord is teveel werk voor ons dan. Maar de smaken zijn hetzelfde."

Inspringen op trends
Italiaanse gerechten winnen steeds meer terrein op het dagelijks bordje van de Nederlanders en ook Aziatische gerechten raken steeds populairder. Brienen vertelt dat zij met de asperges meebewegen met die trends. "Vorig jaar hebben we de dumpling gemaakt van asperges, dus Aziatisch. Want alles wat Aziatisch en Italiaans is trekt de jeugd enorm aan. Dat was een razend succes."

Bonaire
Het vertek naar Bonaire betekent allesbehalve het einde voor Brienen's liefde voor de asperge. "We kunnen ze daar nog niet telen, maar daar gaan we met de Limgroup wel mee aan de slag om dat voor elkaar te krijgen. Dus wie weet dat we over een jaar of vier op Nederlands grondgebied op elf uur vliegen ook witte asperges hebben groeien."

Meest gelezen

Fietstser gewond na val in Horst

Youri Buis | 7 dec 2025 13:53

Blue Light Ride trekt door Horst aan de Maas

Bregje Deckers | 2 dec 2025 09:11

Lees ook

Politie zoekt getuigen van mishandeling verkeersregelaars bij Toverland

De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling van twee verkeersregelaars die vrijdagavond...

De Week van Hier: Van Eijk (VVD) en Wolters Gregório (SP) over economie, lonen en woningmarkt

In De Week van de Hier gingen Wendy van Eijk (VVD, nummer 7 op de kandidatenlijst) en Jorge Wolters ...

Agrariër bezorgd over nabijheid AZC bij landbouwgrond

Een agrariër heeft zijn zorgen geuit over de mogelijke verlenging van het verblijf van de opvangloca...

Wethouders Roy Bouten en Eric Beurskens te gast in De Week van Hier over woningen in Horst aan de Maas

In de nieuwste aflevering van De Week van Hier vertellen wethouders Roy Bouten en Eric Beurskens ove...

Doelpuntrijk gelijkspel Wittenhorst in Rosmalen

In een doelpuntrijke wedstrijd hebben Rosmalen en Wittenhorst de punten gedeeld na een 3-3 gelijkspe...

Na honderd jaar in Venlo verhuist bloemist naar Grubbenvorst

Na zo'n honderd jaar komt er per 1 oktober een einde aan Bloembinderij Nizza in Venlo. De huidige ei...