Stokpaardje brengt Fleur (10) uit Kronenberg naar WK Hobbyhorsing in Finland

Beeld: L1
Paardrijden met een stokpaardje is geen kinderspel meer, maar sport. Een sport die de tienjarige Fleur Vermulst uit Kronenberg zelfs naar het wereldkampioenschap in Finland bracht. Dat land is dan ook de bakermat van dit hobbyhorsing.
Niels van Rens | 8 juli 2024 13:44 | Aangepast op 8 juli 2024 13:44
In 2020 kwam Fleur voor het eerst in aanmerking met de sport. "Ik zag een filmpje voorbij komen op internet. Daarna heb ik de term opgezocht en sindsdien ben ik het steeds leuker gaan vinden", vertelt ze enthousiast.

Wereldkampioenschap
Fleur organiseert zelf ook concoursen voor leeftijdsgenoten in haar eigen omgeving. En ze probeert ook internationaal aan de bak te komen. Eerder dit jaar deed ze mee aan het Wereldkampioenschap hobbyhorsing in Finland. "Voor het onderdeel dressuur heeft ze een video opgestuurd, maar hiervoor is ze helaas niet door de selectie gekomen", legt moeder Anke Vermulst de internationale prestaties van haar dochter uit. "Maar voor het springparcours werden de startplaatsen verloot, dus hier heeft ze wel aan mee kunnen doen."

Springen en dressuur
Het tripje naar Finland is het voorlopig hoogtepunt in haar hobbyhorse-carrière. "Ik was de enige Nederlander die aan het evenement meedeed. In totaal heeft de reis vier dagen geduurd. Eén wedstrijddag, de andere dagen gebruik ik voor het voorbereiden en m’n rust", blikt Fleur terug. Hobbyhorsingwedstrijden bestaan net als in de echte paardensport uit springen en dressuur. Daarbij wordt gelet op de technische vaardigheden van de deelnemers en de originaliteit van hun uitvoeringen.

Erkenning
De populariteit van hobbyhorsing gaat de afgelopen jaren met sprongen vooruit. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zijn er steeds meer mensen die de stokpaardensport hebben opgepakt. Vooral jonge meisjes zijn er erg enthousiast over. In Finland is het al een erkende sport, in andere landen wordt het vooral gezien als hobby. In Nederland is er nog geen officiële vereniging, wel worden er door vrijwilligers in het hele land verschillende wedstrijden georganiseerd. Op deze concoursen komen veel deelnemers uit eigen land, maar ook uit landen zoals België en Duitsland.

Echt paard
Naast het hobbyhorsen zit Fleur ook nog drie keer per week op een écht paard. Voor haar de perfecte combinatie. "Als je even niet bij de paarden kunt zijn, pak je je stokpaardje en ga je springen of gezellig trainen met vriendinnen." Het ziet er bijzonder uit, vindt ook Anke, de moeder van Fleur: "Mensen moeten er vaak even aan wennen. In het begin vond ik het er zelf ook grappig uitzien, maar ik doe het ze niet na."

Eigen vereniging
Hoe haar toekomst in hobbyhorsing uit gaat zien weet Fleur nog niet. "Wie weet wil ze in de toekomst haar eigen vereniging oprichten", vertelt moeder Anke lachend. Maar voor Fleur zelf is dat nog een sprong te ver: "Ik heb geen specifiek doel. Zo lang ik het leuk vind, blijf ik het doen."

Meest gelezen

Eetwinkel in Zaerum krijgt nieuwe eigenaren

Bregje Deckers | 13 jul 2024 15:30

Lees ook

Gé Titulaer organiseert tuinconcert in eigen tuin

Gé Titulaer organiseert een tuinconcert. Dit evenement vindt aanstaande zondag, 21 juli, plaats in L...

Pilot Ondernemingsplan voor agrariërs uit de Peel

Agrarische ondernemers uit de Peel kunnen nu deelnemen aan de pilot Ondernemingsplan.

Mees Röttgering terug in Wanssum na 'droomweek' op Wimbledon

Hij is terug in Wanssum na wat hij zelf 'een droomweek' noemt: Mees Röttgering. Hij bereikte de fina...

Zomeravondwandeling door de Schadijker Bossen

Op donderdag 18 juli organiseert IVN De Maasdorpen een zomeravondwandeling door de Schadijker Bossen...

Leeuwinnen raken niet in de war van pech met bus op weg naar Sittard

De voetbalsters van Oranje moesten donderdag op weg naar Sittard op de A2 bij Leende de bus even uit...

Kermis in Meterik

De achtste editie van de Meterikse kermis vindt plaats van vrijdag 12 tot en met maandag 15 juli in ...