Burgemeester Ryan Palmen zette Gommans na afloop in het zonnetje. Gommans is al vijf jaar lang het gezicht en de drijvende kracht achter het G-debat in Horst aan de Maas. Zijn inzet en vasthoudendheid hebben ervoor gezorgd dat het debat niet alleen lokaal is gegroeid, maar inmiddels ook regionaal en provinciaal wordt omarmd.
Iedereen krijgt een stem
Het G-debat draait om inspraak. Deelnemers krijgen de ruimte om hun mening te geven over thema’s die hen raken. Dit jaar gingen de gesprekken onder meer over toegankelijkheid, gelijke kansen en maatschappelijke participatie.
"Ik geef iedereen een stem," benadrukte Gommans. “Iedereen krijgt zijn beurt. Wat je wil zeggen, mag je zeggen.” Die laagdrempelige aanpak blijkt te werken. Niet alleen lokaal, maar binnenkort ook landelijk: donderdag reist een delegatie naar Den Haag om met Kamerleden van onder andere VVD en BBB in gesprek te gaan. "Ze praten vaak over ons," aldus Gommans, "maar je moet met ons praten. Dan weet je wat er echt speelt."
Prijzen voor toegankelijkheid
Voorafgaand aan het debat vond de uitreiking plaats van de prijs voor de meest toegankelijke locatie in de gemeente. Winnaars waren de Jumbo Supermarkt in Horst en Openluchtmuseum De Locht, die beiden een certificaat ontvingen. Volgens de organisatie zijn deze prijzen niet alleen een erkenning, maar ook een aanmoediging voor anderen. “Hopelijk brengt het andere organisaties op het idee om waar nodig actie te ondernemen,” aldus een van de initiatiefnemers.
Groei naar provinciaal niveau
Aan het einde van dit jaar zal de formule worden uitgebreid naar de provincie Limburg. Voor Gommans, die ooit begon met een lokaal initiatief, is dat een bevestiging van de kracht van doorzetten. De erkenning die hij van de burgemeester ontving, een symbolisch maar betekenisvol gebaar, onderstreepte het belang van zijn inzet voor een inclusievere samenleving.