Wethouder Beurskens benadrukt de urgentie van de plannen, aangezien er sprake is van toenemende druk op de beschikbare ruimte door meerdere opgaven. "We staan voor grote uitdagingen op het gebied van stikstof, water en natuur. Dit betekent dat de ruimte beperkt is en we moeten zorgvuldig bepalen welke functies in het gebied een plek krijgen," legt Beurskens uit.
Deelproject
Het herinrichtingsplan van de Dorperpeelweg maakt deel uit van een groter nationaal programma, eerder bekend als het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Binnen dit kader zijn regio’s in Nederland verdeeld om te voldoen aan de eisen op het gebied van stikstofreductie, natuurherstel en waterbeheer. Beurskens verduidelijkt: "De Dorperpeel is zo’n deelproject en ondernemers zullen in sommige gevallen moeten verplaatsen of hun bedrijfsvoering aanpassen. Tegelijkertijd krijgt het gebied nieuwe functies."
Zonnepark
Een van de mogelijkheden die wordt overwogen voor het gebied is het aanleggen van zonneparken op landbouwgronden die door vernatting niet langer geschikt zijn voor agrarisch gebruik. Daarnaast wordt gekeken naar hoe de aanwezige weilanden benut kunnen worden nu het aantal veehouders in de regio afneemt vanwege de stikstofproblematiek.
Pilots
De komende tijd staan gesprekken met ondernemers en inwoners centraal over hoe de herinrichting er concreet uit moet gaan zien. "We hebben verschillende scenario’s ontwikkeld waarin we schetsen hoe het gebied eruit zou kunnen zien," vertelt Beurskens. "Daarnaast willen we een aantal pilots starten om te zien of de ideeën in de praktijk werken." Volgens de wethouder is het cruciaal dat de herinrichting goed afgestemd wordt op de natuur- en wateropgaven. "Meer water in de Peel betekent dat sommige teelten niet meer mogelijk zijn. De uitdaging is om al die functies zo in te richten dat ze op de juiste plek terechtkomen."