De stijging in Horst aan de Maas staat niet op zichzelf, maar weerspiegelt een bredere toename in meldingen van huiselijk geweld. Het huidige niveau van 115 dossiers in de eerste helft van dit jaar is het hoogste dat de gemeente in vijf jaar tijd heeft gezien, dat meldt het AD.
Huiselijk geweld
De meldingen in Horst aan de Maas omvatten diverse vormen van huiselijk geweld. In totaal gingen 45 meldingen over kindermishandeling, waarvan twintig betrekking hadden op emotionele mishandeling en vijftien op emotionele verwaarlozing of situaties waarin kinderen getuige waren van geweld. Daarnaast waren er dertig meldingen van geweld tussen (ex-)partners, waarbij emotionele mishandeling in 25 gevallen voorkwam en fysiek geweld in twintig gevallen.
Toename
Op nationaal niveau steeg het aantal adviesverzoeken bij Veilig Thuis tot ongeveer 75.000, het hoogste aantal sinds 2019. Judith Kuypers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, verklaarde dat deze stijging erop kan wijzen dat steeds meer mensen de weg naar Veilig Thuis weten te vinden. Echter, wachttijden bij de 25 Veilig Thuis-regio's vormen nog steeds een probleem.
Lange wachttijden
In de meeste Nederlandse regio's worden mensen die zich bij Veilig Thuis melden niet binnen de wettelijke termijn van vijf dagen geholpen. Bovendien wordt in slechts één regio voldaan aan de tienwekentermijn voor het afronden van onderzoeken, aldus een recent rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Veilig Thuis erkent de problematiek rond wachttijden, maar wijst ook op het tekort aan beschikbare en deskundige hulpverlening om cliënten naar door te verwijzen. Dit tekort, gecombineerd met complexere hulpvragen, maakt het moeilijk om tijdig de juiste zorg te bieden.