Dat meldt de Limburger.
Ondernemers en burgers die grote projecten in de gemeente uitvoeren, moeten een bijdrage betalen aan twee speciale fondsen. De gemeente hoort dit geld te gebruiken voor natuurcompensatie op een andere plek of voor extra voorzieningen in de wijken.
Fondsen
Maar volgens de gemeente zelf is er de afgelopen jaren weinig gebruikgemaakt van deze fondsen. Op 1 januari 2023 was er al 5,2 miljoen euro opgepot in het Gemeentelijke Kwaliteitsmenu (GKM), bestemd voor onder andere natuurcompensatie. Daarnaast stond er 1,6 miljoen euro op de ‘reserve Bovenwijkse Voorzieningen’.
Waarom het geld niet werd gebruikt
Volgens wethouder Eric Beurskens kwam dit door verschillende oorzaken. Binnen de organisatie was niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor deze fondsen. Ook wisten niet alle medewerkers dat het geld er was, en werden de in- en uitgaven niet goed bijgehouden. Hierdoor liep het budget ongemerkt op.
Daarnaast werd er bij projecten vaak samengewerkt met andere partijen die ook niet wisten dat dit geld beschikbaar was.
Wel andere uitgaven
Beurskens benadrukt dat er wel geld is uitgegeven aan natuurcompensatie en wijkvoorzieningen, maar dat dit met andere middelen is betaald. De fondsen met miljoenen euro's werden vorig jaar al ontdekt, maar pas onlangs gedeeld met de gemeenteraad. De gemeente wilde eerst onderzoeken hoe dit kon gebeuren, en nagaan of het juridische gevolgen had om het geld ongebruikt te laten. Dat bleek niet het geval.
Toekomstige projecten
De gemeente heeft nu een lijst gemaakt van projecten die binnenkort een bijdrage uit deze fondsen kunnen verwachten. Enkele voorbeelden zijn de aanleg van nieuwe natuur in De Peelbergen en de herinrichting van de uiterwaarden tussen Grubbenvorst en Lottum als onderdeel van het regionale project Vierwaarden.