Grubbenvorstenaar Jeroen Achten: ‘Minder gaten in dijken zorgt voor meer veiligheid langs de Maas’

Waterschap Limburg heeft het beleid voor de dijken langs de Maas vernieuwd vanwege toenemende hoogwaters. Veiligheid staat voorop bij het aanleggen en onderhouden van dijken en waterkeringen, waardoor het aantal doorgangen in de dijken niet mag toenemen. Deze openingen moeten bij hoogwater gesloten worden, wat technische en fysieke risico’s met zich meebrengt, aldus het Beleidsplan Waterkeringen.
Niels van Rens | 19 juni 2024 19:22 | Aangepast op 19 juni 2024 19:22
Jeroen Achten uit Grubbenvorst, dagelijks bestuurslid van Waterschap Limburg, benadrukt de uitdaging van het integreren van hogere en sterkere dijken in dichtbebouwde gebieden. "Onze prioriteit is om de veiligheid te waarborgen, nu en in de toekomst", zegt hij. "We moeten zorgvuldig nadenken over het ontwerp van de dijken en hoe we deze kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dit vereist ook samenwerking met andere overheden op het gebied van ruimtelijke ordening," zegt Achten.

Tijdsdruk en beheersbaarheid
De beheersbaarheid van beschermingsmiddelen is cruciaal. Daarom moet het aantal coupures in de dijken verminderd worden. Waar mogelijk worden bestaande doorgangen vervangen, en nieuwe dijken worden zo ontworpen dat coupures zoveel mogelijk vermeden worden. Dit geldt ook voor situaties waarbij momenteel schotbalken worden gebruikt om het uitzicht van aanwonenden te behouden.

Langs de Maas in Limburg zijn er nu 126 coupures die bij hoogwater met schotbalken worden afgesloten, plus 36 locaties met schotbalkwanden. In totaal zijn er meer dan 160 plekken waar tijdens een calamiteit snel gehandeld moet worden om de waterkering te sluiten.

Toekomstige aanpak
"We zullen alleen nog doorgangen in dijken maken als het echt niet anders kan," legt Achten uit. "Door klimaatverandering komt er steeds vaker hoogwater in de Maas, waardoor onze mensen vaker volgens crisisplannen gaten in de dijken moeten sluiten. Dit moet snel gebeuren omdat het water vaak snel stijgt. We hebben niet genoeg menskracht om tijdens een crisis meer doorgangen te sluiten. Bovendien is het risico op fouten groter bij dijken met doorgangen."

Biodiversiteit en multifunctionaliteit
Waterschap Limburg beheert circa 200 kilometer waterkeringen langs de Maas die vóór 2050 aan de wettelijke veiligheidseisen moeten voldoen. Naast bescherming tegen hoogwater dienen de dijken ook als groen lint in het landschap, wat leefgebied biedt aan diverse planten- en diersoorten. Bij aanleg, beheer en onderhoud wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Daarnaast kunnen dijken multifunctioneel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor fiets- of wandelpaden, mits dit de veiligheid niet schaadt.

Het Beleidsplan Waterkeringen ligt tot 1 augustus ter inzage

Meest gelezen

Eetwinkel in Zaerum krijgt nieuwe eigenaren

Bregje Deckers | 13 jul 2024 15:30

Lees ook

Gé Titulaer organiseert tuinconcert in eigen tuin

Gé Titulaer organiseert een tuinconcert. Dit evenement vindt aanstaande zondag, 21 juli, plaats in L...

Pilot Ondernemingsplan voor agrariërs uit de Peel

Agrarische ondernemers uit de Peel kunnen nu deelnemen aan de pilot Ondernemingsplan.

Mees Röttgering terug in Wanssum na 'droomweek' op Wimbledon

Hij is terug in Wanssum na wat hij zelf 'een droomweek' noemt: Mees Röttgering. Hij bereikte de fina...

Zomeravondwandeling door de Schadijker Bossen

Op donderdag 18 juli organiseert IVN De Maasdorpen een zomeravondwandeling door de Schadijker Bossen...

Leeuwinnen raken niet in de war van pech met bus op weg naar Sittard

De voetbalsters van Oranje moesten donderdag op weg naar Sittard op de A2 bij Leende de bus even uit...

Kermis in Meterik

De achtste editie van de Meterikse kermis vindt plaats van vrijdag 12 tot en met maandag 15 juli in ...