Gemeente roept Rijk op: bescherm Grandorse tegen helikoptergeluid

Foto ter illustratie
De gemeente Horst aan de Maas roept het Rijk met klem op om de plannen van Defensie voor uitbreiding van het militaire laagvlieggebied aan te passen. Vooral de omgeving van de hippische zone Grandorse moet worden beschermd, vindt wethouder Martens: “Je moet niet méér gaan vliegen op plekken waar je weet dat het problemen oplevert."
Jelle van de Steeg | 27 mei 2025 17:17 | Aangepast op 27 mei 2025 17:17
Volgens de huidige plannen wil Defensie helikoptertrainingen uitbreiden naar delen van Limburg en Brabant. De gemeente maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen voor inwoners, bedrijven én dierenwelzijn. De zorg richt zich met name tot de omgeving van hippisch zone Grandorse, waar paarden worden gehouden en wekelijks paardensport wordt beoefend.

“Paarden zijn vluchtdieren,” zegt Martens. “Ze raken in paniek van laagvliegende helikopters, wat kan leiden tot ernstige verwondingen. In een gebied als Grandorse, waar zoveel paarden geconcentreerd zijn, is dat ronduit gevaarlijk.”

Witte vlek
De gemeente roept Defensie, de staatssecretaris en de Tweede Kamer op om de plannen aan te passen en pleit daarom voor het aanwijzen van een ‘witte vlek’: een zone waar geen laagvliegbewegingen plaatsvinden. Volgens Martens is dat de enige manier om economische schade én risico’s voor mens en dier te voorkomen. Grandorse is een belangrijke pijler in de regionale economie, waar al miljoenen zijn geïnvesteerd door gemeente en provincie.

Communicatie
Tegelijkertijd dringt de gemeente er op aan om beter en tijdiger te communiceren met omwonenden en ondernemers. ““Als ondernemers weten wanneer helikopters vliegen, kunnen zij maatregelen nemen, zoals het binnenhouden van dieren. Goede
communicatie kan al een wereld van verschil maken.”

Reageren op plannen
Tot en met 9 juli 2025 kunnen inwoners en organisaties hun mening geven over de Defensieplannen via een zienswijze op het Ontwerp Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (Ontwerp NPRD) en het milieueffectenonderzoek. De gemeente geeft aan zelf ook een zienswijze in te gaan dienen. Ook zegt het bereid te zijn om zo snel mogelijk om met Defensie en andere betrokken partijen in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen die recht doet aan de belangen van zowel veiligheid als leefomgeving.

Meest gelezen

Steekpartij na ruzie op De Schatberg in Sevenum

Jelle van de Steeg | 26 mei 2025 19:26

Lees ook

Zomerexpositie Hobbygilde Horst aan de Maas

In zorgcentrum D’n Horstgraaf vrolijken elk seizoen lokale en regionale kunstenaars de gangen van de...

Themarondleidingen op het Oud Kerkhof Horst

Na het succes van vorig jaar zijn de themarondleidingen op het Oud Kerkhof Horst weer terug. Vanaf m...

Grubbenvorster Mannenkoor geeft lenteconcert

Het Grubbenvorster Mannenkoor onder leiding van Oksana Bos-Baljva geeft op zaterdag 24 mei een Lente...

Open dag Seta tafeltennisvereniging Sevenum

Vanwege het 65-jarige bestaan van de tafeltennisvereniging organiseert Seta uit Sevenum een open dag...

Open dag bij Hockeyclub Horst

Hockeyclub Horst viert dit jaar haar 60-jarig jubileum en dat wordt groots gevierd met een feestelij...

’t Beste Idee van Horst aan de Maas bij VTI in Horst

Op woensdag 4 juni presenteren jonge talenten uit Horst aan de Maas hun meest creatieve en innovatie...