Familie en vrienden starten crowdfunding voor vervangende busjes zorgboerderij De Naobere

Eén van de uitgebrande busjes Jelle van de Steeg
Zaterdag heeft een verwoestende brand bij zorgboerderij De Naobere in Grubbenvorst een loods volledig in de as gelegd. Twee busjes, essentieel voor het vervoer van zorgbehoevenden, brandden helemaal uit, terwijl een derde zwaar beschadigd raakte. Om de De Naobere snel weer in staat te stellen om zelf het vervoer te verzorgen, hebben familie en vrienden een crowdfunding opgezet.
Jelle van de Steeg | 14 februari 2025 12:00 | Aangepast op 14 februari 2025 12:00
Als je voet op de grond zet waarboven eerst de loods stond, voel je de glasscherven onder je kraken. Het is enkele dagen na de brand en eigenaar Marius van de Logt loopt opgewekt en aangeslagen tegelijk over het terrein. “We worden echt geleefd de laatste dagen”, vertelt hij. “Sinds zaterdag is het een komen en gaan van mensen zoals inspecteurs, brandweer en andere personen.”

Het is zaterdag 8 februari als er rond half drie die middag alarm wordt geslagen voor een brand in een loods. Deze staat op enkele meters van een gebouw waar jeugdigen wonen die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Het is onderdeel van zorgboerderij De Naobere in Grubbenvorst, waar naast deze zorg en woonruimte voor jeugdigen ook dagbesteding en 24-uurs zorg wordt gegeven aan mensen met een verstandelijke en/of meervoudige handicap. Veel van hen zijn aanwezig als de brand uitbreekt en worden door de politie naar een tuinkas gestuurd op veilige afstand van het vuur. De brandweer weet de brand uiteindelijk gecontroleerd te doven, zonder schade aan het naastgelegen gebouw. Wat rest blijft de ravage, de schrik en het verdriet.

Essentieel vervoer
“De busjes worden gebruikt voor het vervoer van de bezoekers”, zegt Marius terwijl hij naast de twee volledig uitgebrande busjes staat. Het staal is verwrongen en houten balken van de loods liggen dwars over het dak. “Wij hebben de verzekering ‘zo leeg mogelijk gemaakt’ voor de oude busjes destijds, dat waren bijna botsauto’s dus maakte het niet zoveel uit. Zolang je andere mensen maar niets doet.”

Maar na de aanschaf van nieuwe busjes die hard nodig waren, werd er zonder veel nadenken de polis omgezet. “Toen zijn we dus eigenlijk vergeten de polis aan te passen. Stom, hadden we niet zo moeten doen. Kun je nog van alles over zeggen, maar het is niet anders”, vertelt Marius.

De drie witte bussen, waarvan er één nog maar écht de witte lak heeft maar met een gesprongen ruit en gesmolten achterlicht en nummerplaat, zijn essentieel voor De Naobere, vertelt Marius. “De jeugd gebruikt ze om naar school te gaan, zwemmen, uitstapjes. De hele dag door. En het zijn allemaal rolstoelbussen want we hebben in de dagbesteding veel mensen met een beperking die in een rolstoel zitten. Die moeten dus gehaald en gebracht worden. Er zitten ook allemaal liften in, stoelen die je weg kunt klappen en zo konden we er eigenlijk alles mee.”

Tijdelijke vervanging
Dat de impact groot is, is duidelijk door de inzet van vervoersbedrijf Munckhof uit Horst en eveneens zorgboerderij Gasterij Bergerbaan uit Sevenum. “Zij hebben ons allebei een bus ter beschikking gesteld. Door hulp van anderen kunnen we nu weer draaien en de mensen thuis gaan halen.”

Twee van de drie bussen moeten vervangen worden. “Deze is op te knappen”, vertelt Marius terwijl hij de nog enige witte bus aanwijst. “Maar ja, we moeten wel twee nieuwe bussen erbij hebben. Ze hoeven niet nieuw te zijn, maar wel fatsoenlijk.”

Crowdfunding
Om de twee bussen te bekostigen en zo snel mogelijk het vervoer weer in handen van De Naobere zelf te leggen, zijn familie en vrienden een crowdfunding gestart. “Het zou heel fijn zijn als dat zou lukken met de crowdfunding, of in ieder geval een stuk en we er zelf wel wat anders bij doen.”

Als Marius gevraagd wordt naar het persoonlijke gevoel, breekt hij. “We hebben hier altijd hard voor gewerkt”, zegt een naar woorden zoekende Marius. “Het is jammer, maar aan de ene kant ook wel gelukkig. Het is niet overgeslagen naar de woningen, er is geen persoonlijk leed geweest. Dat is eigenlijk het belangrijkste, maar dit doet wel pijn.”

Een steentje bijdragen kan hier.

Meest gelezen

Live op televisie: Gladiatoren Horst aan de Maas

Jelle van de Steeg | 14 mrt 2025 12:40

Goedkeuring van 200.000 euro voor Kasteelpark Ter Horst

Bregje Deckers | 12 mrt 2025 15:37

Lees ook

Open dag D’n Haof in Horst

Op zondag 23 maart tussen 10.00 uur en 14.00 uur opent D’n Haof haar deuren voor iedereen die een ki...

Praat mee over de toekomst van Horst aan de Maas

Om inwoners de kans te geven mee te praten over de Omgevingsvisie, worden er binnenkort inwonersavon...

Nog twee voorstellingen in De Kapel!

Deze maand zijn er nog twee mooie en zeer verschillende voorstellingen te zien in de kapel van ’t Ga...

Informatiebijeenkomst: Gaat Horst aan de Maas op de schop?

Heb je al gehoord van de Omgevingswet, Omgevingsvisie en het Omgevingsplan? Zo nee, dan is dat nu de...

Setokids presenteert Pubers!

Binnen een aantal weken staat theatergroep de 'Setokids' op de planken met de voorstelling Pubers! N...

Lezing onzichtbaar ziek: Niet Aangeboren Hersenletsel

Niemand ziet iets, maar voor hen is het er altijd. Meer dan de helft van de inwoners van Nederland h...