Met een reeks projecten is het landschap verrijkt en zijn natuur, landbouw en recreatie beter met elkaar verbonden.
Verbeteringen in natuur, landbouw en recreatieHet Programma Maasgaard richtte zich op drie deelgebieden: de Peel, de Beekdalen en het Maasdal. In elk van deze gebieden zijn ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Zo is natuurherstel een speerpunt geweest, met bijzondere resultaten in onder meer de Heidsche Peel, de Heere Peel en de Castenrayse Vennen. Bij de Castenrayse Vennen zijn agrariërs betrokken bij natuurbeheer, wat niet alleen de biodiversiteit verbeterde, maar ook nieuwe kansen creëerde voor de landbouwsector.
Belangrijk
Wethouder Erik Beurskens van Horst aan de Maas benadrukt de waarde van het programma: "Het was een prachtig project waarin we toerisme, de agrarische sector en natuurbeheer aan elkaar hebben verbonden. We hebben nieuwe verbindingen aangelegd die de leefomgeving voor planten en dieren hebben verbeterd, en daarnaast wandel- en fietspaden toegevoegd."
Uitdagingen en aanpassingenHoewel het programma met succes werd afgerond, waren er onderweg obstakels. Beurskens vertelt:"Natuurlijk zijn er altijd uitdagingen, zoals grondverwerving en het vinden van de beste oplossingen. Soms moesten plannen worden aangepast als iets niet haalbaar bleek. Toch hebben we de meeste projecten volgens plan kunnen realiseren."
Blik op de toekomstBeurskens kijkt tevreden terug: "Een van mijn favoriete projecten is de Castenrayse Vennen. Het is prachtig om daar vroeg in de ochtend te wandelen en te zien hoe de natuur zich daar heeft ontwikkeld. Tegelijkertijd hebben we kansen gecreëerd voor onze agrarische bedrijven."
Hoewel het Programma Maasgaard nu formeel is afgerond, betekent dit niet het einde van de samenwerking tussen de betrokken partijen. Beurskens ziet het als een blauwdruk voor de toekomst: "We zijn aan het kijken hoe we deze manier van samenwerken kunnen toepassen op andere uitdagingen. Dit project heeft laten zien dat het mogelijk is om gezamenlijk doelen te bereiken."