Suzanne de V. zat een gevangenisstraf van zeven jaar uit in de vrouwengevangenis Ter Peel in Evertsoord, waar ze op 24 maart 2022 om zeven uur ’s ochtends dood in haar cel werd gevonden. Ze was veroordeeld voor de dood van haar partner, die ze na jarenlange mishandeling met een hamer had gedood.
De familie van De V. heeft grote vragen over de omstandigheden rond haar overlijden. Het medisch dossier meldde aanvankelijk dat ze in een plas bloed was gevonden, maar later bleek dit niet waar te zijn. De arts die deze foutieve notitie maakte, gaf maandag uitleg in Den Bosch na een klacht van de ouders en zus van De V, dat meldt het AD.
Foutieve notitieTijdens de tuchtzitting verklaarde de arts dat hij Suzanne de V. niet persoonlijk had gezien na haar overlijden. Hij baseerde zich op informatie die hij van verpleegkundigen en een bewaker had ontvangen, die beweerden dat zij in een plas bloed lag. In de hectiek die volgde op haar dood, maakte de arts deze aantekening. "Ik had erbij moeten vermelden dat dit informatie uit tweede hand was, maar dat is helaas niet gebeurd," verklaarde de arts. De notitie belandde in haar medisch dossier, wat bij de familie lang voor verwarring zorgde over de feitelijke toedracht van haar overlijden.
Aangifte tegen gevangenisOndanks de uitleg van de arts blijft er voor de nabestaanden van Suzanne de V. veel onduidelijkheid bestaan. Volgens hun advocaat, Johan Oosterhagen, is de familie nog steeds niet tevreden. Hij heeft aangifte gedaan tegen gevangenis Ter Peel wegens dood door schuld en valsheid in geschrifte. Zo bestaan er twijfels over het precieze tijdstip van overlijden. In het medisch dossier staat dat De V. om half negen ’s ochtends is overleden, terwijl ze al om zeven uur werd aangetroffen.
Verkeerde medicijnen
Prof. dr. Armand Girbes, een internist die op verzoek van de nabestaanden onderzoek deed, stelde bovendien vast dat De V. waarschijnlijk al de avond ervoor was overleden. Volgens hem had haar overlijden mogelijk voorkomen kunnen worden, indien de medische zorg in Ter Peel adequater was geweest.
Girbes concludeerde dat Suzanne de V. in totaal 24 verschillende medicijnen kreeg, zonder dat er rekening werd gehouden met mogelijke interacties tussen deze middelen. Ze leed aan onder meer clusterhoofdpijn en rugpijn, waarvoor ze morfine kreeg, ondanks dat ze net van een morfineverslaving was afgekickt. De morfine en andere medicijnen maakten haar vaak suf. "Die sufheid zorgde er waarschijnlijk voor dat ze niet meer goed ademde en uiteindelijk stierf aan zuurstoftekort," aldus Girbes.